Boliden

Boliden är ett litet gruvsamhälle i Västerbotten. En tätort i Skellefteå kommun där ungefär 1500 människor bor. I Boliden är du alltid nära naturen och det är därför en perfekt tätort för dig som älskar friluftsliv. I dessa trakterna finns flera djurarter som inte håller till längre ner i Sverige och på rundvandringar i skogen kan du därför få se flera vackra djur som du inte ser på andra ställen i landet.Bolidens samhälle

Att Boliden blev en liten tätort beror helt och hållet på Bolidengruvan. Det var nämligen med den gruvan som allting startade. När man först hittade guldförande malm i området så var det ingen som bodde där men allt eftersom att gruvan sattes i bruk så började också människor att flytta dit och en liten ort skapades.

Boliden skulle egentligen inte haft namnet Boliden utan skulle istället hetat Bjurliden. Men det var ett feltryck som gjorde att Gruvan fick namnet Boliden och då fick även orten heta så. Under en lång tid så var det Boliden gruv AB som styrde över den lilla tätorten då den egentligen inte tillhörde någon kommun. Men efter några år så övergick vårdnaden och driften av tätorten till Skellefteå kommun istället och idag så tillhör Boliden helt och hållet Skellefteå kommun.

Eftersom att gruvan i dagsläget tyvärr inte genererar arbeta så blir Boliden allt mindre och mindre då befolkningen söker sig till de större städerna för att få ett arbete. Men än så finns den lilla tätorten kvar och det kommer den förmodligen att göra i fortsättningen också då möjligheterna hela tiden blir fler.

De som bor i Boliden idag bor bra och har förmodligen inte en tanke på att flytta där ifrån. De bor trotts allt i en väldigt trivsam och naturnära miljö med lugnet runt omkring sig. Den perfekta tätorten för en mysig sommarstuga om du vill komma ifrån storstädernas stress ibland och en utmärkt bostadsort för dig som vill vara ifrån storstädernas stress alltid.