Rätt klädd på golfbanan

Att hösten kommer betyder inte att golfsäsongen är över. Det gäller bara att ha rätt kläder för rätt väder som också är anpassade efter spelet.

Klädkod eller inte

Klädkod för golf kan man höra talas om men vet du vad som egentligen gäller och hur viktigt är det?

Till att börja med kan man säga att golfkläder alltid är att föredra på golfbanan. Helt enkelt för att de är bekväma, smidiga att röra sig i och anpassade efter sporten. Men det är inget krav att spelarna enbart ska använda sig av golfkläder.

Den som vill ha sina vanliga jeans blir inte portade och inte heller den som har träningsbyxor på sig. Däremot så har den med bar överkropp passerat gränsen för vad som är godkänt. Bar överkropp, bikini eller liknande platsar inte på golfbanan utan golfaren ska alltid ha ett plagg på överkroppen. Inte heller strandskor, gummistövlar eller liknande.

Att klä sig rätt

Kvinnor på golfbanan brukar i regel vara ganska konservativt klädda även om det finns en och annan som frångått sådant och börjat använda linnen och liknande plagg som ger större rörelsefrihet. Det har bland annat resulterat i att striktare regler för klädsel infördes i LPGA-touren. Där kräver man bland annat att kjolar och shorts ska vara så långa att den som bär den inte riskerar att visa bakdelen för åskådarna.

Det viktigaste är dock att kläderna ska vara anpassade efter spelet och de förutsättningar man har för att spela så som väder och liknande. När sommarsäsongen är över och hösten tagit över blir det förstås både blött och kallare på banan.

Regnkläder för spelaren och ett paraply för att skydda utrustningen är att föredra. Bra golfskor bör man alltid investera i. De ger spelaren bäst fäste vid utslag och framför allt behöver de vara bekväma så att man orkar ta sig runt alla 18 hålen på banan. Gummistövlar passar inte på banan.

De flesta golfare skaffar sig en skärmmössa som skyddar mot solen men är inte heller fel när det regnar eller duggar på hösten. När kylan sätter in vill man fortfarande ha kläder som inte är i vägen för spelet utan fortfarande känns bekväma. Det finns många olika modeller av varma kjolar att dra ovanpå byxorna och Skhoops vinterkjol kan vara ett bra alternativ. De har bland annat både en längre modell men också en minikjol som värmer lagom och inte stör spelet.