Klädkoder på golfbanan

Golf är inte bara ett spel och en sport. Runt golfen finns en livsstil, där modet är en ganska viktig del för många. Inför en golfrunda är det många som tycker om att köpa nya plagg att bära på banan. Att hitta kläder har dessutom blivit enklare än någonsin, inte minst med tjänster på nätet där man kan botanisera bland olika klädbutiker och jämföra priser.

Men vad ska man egentligen tänka på när man köper golfkläder? Här ger vi ett par tips för nybörjaren.

Armbågarna ska synas

Visst, i Sverige kan man behöva frångå den här regeln när det är lite kallare. Vanligt är dock att man bär en skjorta som inte täcker armbågarna. Snarare ska den gå ungefär tredje fjärdedelars väg ner till dem. Är du i god form kan det vara lite högre än så till och med – men tumregeln är att dina skjortärmar är för långa om armbågarna inte syns.

Håll kragen inne

När du bär en tjockare tröja över skjortan rekommenderar många att man inte trär över hela kragen över den. Snarare kan kragen synas lite grann – men hela bör inte vara utanför tröjan. Hitta en tröja med tillräcklig hög spänst runt nacken att du kan låta kragens nedre delar täckas av den.

Om du bär shorts

Under årets varmare dagar är det inte ovanligt att man bär shorts, givetvis. Man bör dock vara något försiktig när man gör det, om man vill vara säker på att följa etiketten. Tumregeln är att de bör sluta precis ovanför knäskålarna. Är de för långa kommer det att se lite slappt ut. Är de för korta kommer de att väcka uppmärksamhet på andra sätt.

Experimentera lagom

På golfbanan finns visst utrymme för att experimentera, men tar man ut svängarna alldeles för mycket finns risken att man drar åt sig uppmärksamhet på fel sätt. Om du och ditt sällskap kommer iklädda roliga kiltar, till exempel, är det säkerligen ett drag som kan uppskattas. Detta eftersom kiltar knyter an till de brittiska öarna, där ju den moderna golfen uppstod.

I Skottland är det inte ovanligt att man spelar i kilt – och att hämta influenser från andra delar av världen när det gäller mode bör ju inte vara fel i sig. Om man däremot experimenterar för mycket, på ett sätt som inte har någon vidare tanke bakom sig, finns risken att man inte blir särskilt omtyckt på greenen.

Äg ett par chinos i khakifärg

Dessa byxor passar bra till nästan vad som helst, och är ett plagg som varje golfare bör ha i garderoben. De är lätta att matcha med skor, tröjor och golfhandskar. Har man inget annat khaki-färgat i outfitten, kommer dessa tala för sig själv på ett gott sätt i alla fall. Det är helt enkelt svårt att göra fel med dessa.